Pasaulio irklavimo taurės etape – keturvietės bronza

„Esame patenkinti, – po bronzinio finišo pasaulio irklavimo taurės I-ojo etapo finale sakė vyrų porinės keturvietės yrininkas Dominykas Jančionis. – Žinoma, kritikuoti mus tikrai galima, nes ne viskas pavyko idealiai. Galima buvo ir geriau, bet… Galėjo būti ir blogiau“.

Belgrade (Serbija) vykusio pasaulio taurės etapo finale lietuvių įgula – Žygimantas Gališanskis, Giedrius Bieliauskas, Aurimas Adomavičius ir D.Jančionis – distanciją įveikė per 06:02.01. Šis rezultatas garantavo trečią vietą ir bronzos medalius. Auksą iškovojo Kinijos keturvietė (06:00.52), sidabrą – Nyderlandų irkluotojai.

„Kol kas neanalizavome vaizdo įrašo, todėl sunku pasakyti, kas galėjo būti geriau, – šypsojosi tik nuo finišo tiltelio nušokęs D.Jančionis. – Bet pats jausmas irkluojant buvo labai geras. Gal dar tik trūksta šiek tiek susiirklavimo visiems kartu. Žiūrėsime, kaip viską pavyks padaryti kitose varžybose. Kuo daugiau irkluosime, tuo bus geriau. Prieš varžybas Belgrade treniruočių procesas teikė didelį malonumą, puikiai jautėmės, todėl viltys buvo didelės“.

Pirmąją distancijos dalį Lietuvos keturvietė pradėjo lėtai, tačiau sugebėjo galingai finišuoti, aplenkė Lenkijos bei Ukrainos įgulas.

„Finišuojant jautėme, kad tikrai aplenksime ukrainiečius, žinojome, kad galime kovoti dėl medalių – finiše „užsisukome“ ir irklavome labai galingai, – sakė D.Jančionis. – Mums visada yra geriau lėtesnė pradžia ir galingas finišas. Esame pastebėję, jei tik pradedame stipriau, distancijos viduryje tarsi kažką pametame, o pabaigoje niekas nesigauna“.

Tolimesni Lietuvos irkluotojų planai – III-asis pasaulio taurės etapas, vyksiantis Liucernoje (Šveicarija) liepos 8-10 dienomis.

„Laukia smagi trasa“, – nusišypsojo D.Jančionis.

Vyrų porinė dvivietė – Armandas Kelmelis ir Dovydas Nemeravičius – varžybų finale distanciją įveikė per 06:24.03 ir finišavo šešta. Greičiausi buvo kroatai broliai Martinas ir Valentas Sinkovičiai (06:09.26).

Moterų porinė dvivietė – Viktorija Senkutė ir Dovilė Rimkutė – finale užtruko 07:01.27 ir finišavo penkta. Auksą iškovojo Roos De Jong ir Laila Youssifou iš Nyderlandų (06:46.69).

Pavienę dvivietę B finale irklavę broliai Domantas ir Dovydas Stankūnai distanciją įveikė per 06:34.44 ir finišo liniją kirto antri. B finalą laimėjo Slovėnijos įgula. Galutinė Domanto ir Dovydo Stankūnų pozicija varžybose – 8 vieta. C finale irklavę Povilas Stankūnas ir Mantas Juškevičius buvo greičiausi (06:37.64). Galutinė pozicija varžybose – 13 vieta.

Moterų vienvietę B finale irklavusi Donata Karalienė distanciją įveikė per 07:42.13 ir finišavo antra. B finalą laimėjo Lisa Scheenaard iš Nyderlandų (07:38.91). D.Karalienė varžybose užėmė aštuntą vietą.

Pilnus rezultatus rasite čia.

www.lif.lt tekstas

Kauniečiai sėkmingai atidarė buriavimo sezoną

Gegužės 18 – 20 dienomis ir Kauno buriuotojai pagaliau oficialiai pradėjo varžybų sezoną. Ir pradėjo sėkmingai, nes vėjas džiugino visomis varžybų dienoms ir leido beveik visoms jachtų ir burlenčių klasėms įvykdyti planuotą lenktynių skaičių. O tai labai didelis dosnumas iš mūsų gimtųjų Kauno marių.

Nors vėjo kryptis ir stiprumas buvo panašūs pirmas dvi dienas, tačiau paskutinę dieną sąlygos buvo įvairesnės ir leido dalyviams pasivaržyti tiek silpno, tiek stipresnio vėjo sąlygomis. 

Gausiausioje Optimist klasėje, U16 grupėje, geriausiai pasirodė Rokas Rimša. Šioje grupėje mergaičių įskaitoje pirma buvo Mingailė Plučaitė. Tarp jaunesnių, U12, berniukų greičiausias buvo Radvilas Dilys. Geriausia mergaitė – Vakarė Jackevičiūtė.

ILCA 4 klasėje geriausiai pasirodė Marius Antanavičius, o ILCA 6 – svečias iš Vilniaus Kostas Stankus. Šioje klasėje bendroje įskaitoje antrą vietą užėmė „bangpūtietė“  Ramunė Lukšytė.

Burlenčių TECHNO 293/6,8 klasėje geriausią rezultatą parodė Dominykas Kazlauskas, o TECHNO 293/7,8 klasėje – Matas Šinkūnas.

„Labai džiaugiuosi garbinga kova bei sėkmingai pradėtu sezonu. Su kai kuriais susitiksime jau šią savaitę Nidoje, LR taurėje, kur galėsime pasivaržyti su buriuotojais iš visos Lietuvos vandenų,“ – džiaugiasi vyriausioji „Bangpūčio“ taurės teisėja Milda Eidukevičiūtė.

Visi varžybų rezultatai čia. Jūratės Platužienės nuotraukos

Mokyklos auklėtiniai žibėjo KEKS’22 renginyje

Gegužės 21-ąją Kaunui tradiciškai švenčiant savo gimtadienį Nemuno ir Neries santakoje įvyko antroji Šiuolaikinio Kauno mito trilogijos dalis – „Santaka“. Nors baimintasi, kad pasirodymą gali pakoreguoti lietus, pusdienį Kauną skalavę krituliai vakare nurimo ir tūkstančiai susirinkusių žiūrovų išvydo įspūdingą šou su dešimtimis atlikėjų ir ypatingais pasirodymais ant tekančio vandens.

Grandiozinio spektaklio scenografijoje netrūko upes animuojančių projekcijų, dronų bei fejerverkų šou, žinomiausių Lietuvos atlikėjų bei gyvai orkestro atliekamos muzikos. Simboliška, kad Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“, vienijančios net tris ilgametes tradicijas Kaune turinčias vandens sporto šakas, ugdytiniai tapo šio nepaprasto įvykio dalimi: jaunieji baidaristai, nešini ugnies deglais, pažymėjo šou pradžią, o mažiausių jachtų „Optimistų“ vairininkai „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ simboliais dekoruotomis burėmis paženklino precedento neturinčio reginio pabaigą.

Pasiruošę išplaukti baidaristai ir jų palaikymo komanda

Išdalinti Europos jaunių irklavimo čempionato medaliai

„Tai – euforija, – vienu balsu šūktelėjo Lietuvos jaunosios irkluotojos Saulė Kryževičiūtė ir Ūla Jonušaitė, Europos jaunių čempionate iškovojusios bronzos medalius. – Žinojome, kad galime parvežti į Lietuvą medalius, nes sunkiai dirbome stovyklose ir tikėjome viena kita“.

Varezėje (Italija) vykusių pirmenybių finale merginos distanciją įveikė per 07:16,61. Aukso medalius iškovojo graikės Sofia Dalidou ir Styliani Natsioula (07:05,47), sidabro medaliais ant apdovanojimų tiltelio džiaugėsi prancūzės Milla Massemin ir Salome Degeorges (07:14,90).

„Praėjusiais metais mums nepavyko patekti į A finalą. Buvo apmaudu, bet supratome, kad be pralaimėjimų nebus ir pergalių, – sakė S.Kryževičiūtė po apdovanojimų. – Pergalė, iškovota po skaudaus pralaimėjimo, yra labai saldi. Nesvarbu, ar esi pirmas, antras, trečias… Visuomet nori geriausio rezultato, bet kartais net trečia vieta reiškia labai daug. Šie bronzos medaliai mums suteikė labai daug motyvacijos ir įrodė, kad einame teisingu keliu. Šiandien parodėme, ko esame vertos“.

Tiek S.Kryževičiūtė, tiek Ū.Jonušaitė irkluoja vos trečius metus.

„Žinoma, kiekvienas sportininkas svajoja. Ir mes nesame išimtis. Olimpinės žaidynės, bet… – kiek nedrąsiai pradėjo S.Kryževičiūtė. – Viskas priklausys nuo mūsų pačių požiūrių, sėkmės“.

Tuoj savo partneriai į pagalbą stojo Ū.Jonušaitė: „Mes nesakome, kad jau dabar galėtume startuoti olimpinėse žaidynėse. Tai yra mūsų tikslas. Kai pradėjome irkluoti, turėjome mažesnius tikslus, o dabar jie auga kartu su mumis. O dabar jau aiškiai žinome, kad didžiausias tikslas – būtent olimpinės žaidynės“.

Nuolat sau aukščiausius tikslus prieš varžybas išsikeliančios sportininkės teigė, kad šįkart jaudulio, atrodo, buvo mažiau negu įprastai. „Prieš startą mums pavyko ramiai ir atvirai su Saule pasikalbėti apie tai, kur mus veda šis kelias, apie tai pakalbėjome ir su treneriu Tautvydu Vaitkūnu, – pasakojo Ū.Jonušaitė. – Susidėliojome visus tikslus labai aiškiai. Be to, motyvacijos tikra bomba tapo ir Lietuvos komandos nariai, kurie mus labai palaikė. Gal keistai nuskambės, bet dabar esame laimingiausios pasaulyje, būdamos čia su šiais žmonėmis. Jaučiamės stiprios“.

Merginų porinė keturvietė – Auksė Nastičiūtė, Ugnė Rudaitytė, Agnė Kubaitytė, Ugnė Šakickaitė – pirmenybių B finale distanciją įveikė per 07:01,25 ir finišo liniją kirto ketvirtos. Galutinė pozicija pirmenybėse – 10 vieta. Aukso medalius šioje valčių klasėje iškovojo Rumunijos sportininkės Andreea Todirica, Iulia Valentina Nedelcu, Delia Mirabela Gradinaciuc ir Ana-Maria Matran, finale trasą įveikusios per 06:31,58. Sidabru džiaugėsi Lenkijos įgula, bronza prie krūtinės glaudė prancūzės.

Vaikinų porinė keturvietė – Matas Černevičius, Vilius Stonkus, Tadas Vaitkevičius, Domantas Riauba – B finale finišo liniją kirto po 06:15,51. Tokio rezultato pakako užimti ketvirtą vietą. Galutinė pozicija Europos jaunių čempionate – 10 vieta. Auksą iškovojo čekai Tomas Panchartek, Krystof Janac, Jakub Sprinzl ir Ondrej Pecival, A finale distanciją įveikę per 05:51,60. Sidabru pasipuošė graikai, bronzą išplėšė Ukrainos jaunieji irkluotojai.

Varžybų rezultatus rasite čia.

www.lif.lt tekstas

Irkluotojui Povilui Juškevičiui – Sidabrinė sporto žvaigždė

Jau trečiuosius metus iš eilės LRT, kartu su Lietuvos sporto federacijų sąjunga (LSFS), organizavo geriausių Lietuvos sportininkų ir sportininkių rinkimus „100 sporto žvaigždžių“. Šįmet sporto mėgėjai buvo kviečiami balsuoti už sportininkus jaunučių, jaunių ir jaunuolių amžiaus grupėse.

Skelbiamas geriausių 2021 m. jaunųjų sportininkų auksinis 10-ukas, sidabrinis 30-ukas ir bronzinis 60-ukas (sportininkai išvardyti abėcėlės tvarka). Auksinės šių metų sporto žvaigždės bus pagerbtos birželio 18 d., Olimpinę dieną, Kaune.

Geriausiems sportininkams sporto mėgėjai šiemet skyrė rekordinį skaičių balsų – LRT.lt portale balsuota 49 857 kartus. Visuomenės balsai sudarė trečdalį galutinio balsavimo, o likusią dalį – „100 sporto žvaigždžių“ rinkimų komisijos balsai.

„Nuo pat pradžių konkurso paskirtis buvo atkreipti dėmesį į sportininkų pasiekimus, tačiau šįmet nusprendėme apdovanoti ne aukšto meistriškumo sportininkus, o jaunųjų sportininkų grupes. Visos sporto federacijos žvalgosi į būsimą sportininkų pamainą ir mes, visa sporto bendruomenė, turime kreipti dėmesį į augantį sportininką. Manome, kad šis paskatinimas, skiriamas būtent jauniesiems sportininkams, jiems bus dar reikšmingesnis“, – teigia „100 sporto žvaigždžių“ komisijos pirmininkas, LSFS prezidentas Darius Šaluga.

Komisijos narė, LTOK Olimpinio sporto direkcijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Vanagienė džiaugiasi nauja konkurso kryptimi: „Evoliucionavęs „100 sporto žvaigždžių“ projektas ypač džiugus, nes skirtas vien tik jauniesiems mūsų sportininkams – ateities žvaigždėms. Tvirtai tikiu, kad tokie projektai įkvepia jaunimą dar labiau stengtis, stiprina motyvaciją, ryžtą nesustoti ir siekti aukščiausių sportinių pergalių.“

Auksinėmis sporto žvaigždėmis tapo ir daugiausia balų surinko: Mykolas Alekna (Lengvoji atletika), Edas Butvilas (Tenisas), Justė Veronika Jocytė (Krepšinis), Kipras Kūra ir Elzė Gintvilė Valiūnaitė (Sportiniai šokiai), Rinel Libman (Žirgų sportas), Silvija Mackonytė (Rankinis) Patricija Paukštytė (Tenisas), Anastasija Pylinova (Fechtavimas), Ąžuolas Tubelis (Krepšinis), Rugilė Vosyliūtė (Kurčiųjų sportas. Krepšinis).

Sidabrinės žvaigždės: Elzbieta Adomaitytė (Šiuolaikinė penkiakovė), Kamilė Aglinskaitė (Boksas), Jogailė Aglinskytė (Dailusis čiuožimas), Gabija Astrauskaitė (Greitasis čiuožimas), Matas Čepulis (Svarsčių kilnojimas), Tadas Dementavičius (Orientavimosi sportas), Tomas Drakšas (Rankinis), Kamilė Gaučaitė (Imtynės), Lukas Gaudiešius (Šiuolaikinė penkiakovė), Narūnas Grebnevas (Boksas), Paulius Grybauskas (Ledo ritulys), Viktorija Jociūtė (Meninė gimnastika), Povilas Juškevičius (Irklavimas), Liepa Karlonaitė (Kalnų slidinėjimas), Adriana Kaškauskaitė (Motorlaivių sportas), Giedrius Mackelis (Golfas), Matas Medišauskas (Fechtavimas), Danielius Mikalauskas (Aklųjų sportas. Plaukimas), Aivaras Mikutis (Dviračių sportas), Laurynas Narušis (Boulingas), Ainė Raupelytė ir Ariana Rudkovskaja (Tinklinis), Meda Rimaitė ir Rūta Mažunavičiūtė (Buriavimas), Eglė Savickaitė (Lygumų slidinėjimas), Aleksas Savickas (Plaukimas), Erikas Scheidt (Buriavimas), Ugnė Skučaitė (Orientavimosi sportas), Agilija Skudutytė (Motociklų sportas), Sylvia Statkevičius (Plaukimas), Brigita Svinkūnaitė (Kiokušin karatė), Karolis Uzėla (Futbolas).

Bronzinės žvaigždės: Marius Adomaitis (Motociklų sportas), Daniel Antropik (Muai tai), Emilija Batkovskaja (Šaškės), Mia Bazytė (Muai tai), Elidijus Byčius (Ušu), Rokas Burba (Jėgos trikovė), Gytis Chasažyrovas (Sportinė gimnastika), Gabrielė Čepavičiūtė (Neįgaliųjų sportas. Plaukimas), Pijus Čiapas (Neįgaliųjų sportas. Plaukimas), Ąžuolas Dungveckis (Automobilių sportas), Artūras Golovač ir Ignas Serafinas (Baidarių ir kanojų irklavimas), Valentin Golubajev (Šaškės), Grantas Gurkšnys (Vandens motociklų sportas), Patricija Ivanovaitė (Snieglenčių sportas), Dominykas Jančiukas (Šaudymas iš lanko), Rimantė Jonušaitė (Futbolas), Lukrecija Juchnaitė (Stalo tenisas), Greta Karinauskaitė (Lengvoji atletika), Rusnė Katkevičiūtė (Regbis), Justina Kmieliauskaitė (Dziudo), Sebastian Konecki (Šuoliai į vandenį), Ugnė Kučinskaitė (Beisbolas), Nikas Kvasys (Kiokušin karatė), Vakaris Jokūbas Lapienis (Kalnų slidinėjimas), Karolis Linkevičius (Kultūrizmas ir kūno rengyba), Laura Linkutė (Sambo), Mikalojus Makutėnas (Kurčiųjų sportas. Orientavimosi sportas), Titas Malinauskas (Akmenslydis), Gustė Mickytė (Šaudymas), Džiugas Morkūnas (Šaudymas), Adomas Ogulevičius (Greitasis čiuožimas), Gintarė Pališauskaitė (Baidarių ir kanojų irklavimas), Joris Paulauskas (Motorlaivių sportas), Simas Polikevičius (Sambo), Arnas Prielaidas (Regbis), Normantas Prušinskas (Golbolas), Gaja Ragovenko-Bilertaitė (Tekvondo), Karolina Raulinaitytė (Žolės riedulys), Trojus Rimkevičius (Žirgų sportas), Vilius Savickas (Imtynės), Roman Sivakov (Laipiojimo sportas), Rafal Stankevič (Žolės riedulys), Karolis Stonkus (Sunkioji atletika), Aironas Survila (Tekvondo), Kajus Šikšnelis (Kartingų sportas), Ignas Šišanovas (Stalo tenisas), Emilija Tučiūtė (Ledo ritulys), Eivydė Vainauskaitė (Neįgaliųjų sportas. Lengvoji atletika), Ramunė Vainauskytė (Jėgos trikovė), Augustas Vaitaitis (Neįgaliųjų sportas. Lengvoji atletika), Vytas Valinčius (Beisbolas), Lėja Vareikaitė (Automobilių sportas), Meda Viktorija Večkytė (Šaudymas iš lanko), Andrėja Vibriantytė (Kartingų sportas), Kotryna Visockaitė (Svarsčių kilnojimas), Danielius Vitkauskas (Vandensvydis), Karolina Voiciukaitė (Aklųjų sportas. Plaukimas), Milda Zdanauskaitė (Smiginis), Austėja Žekaitė (Dviračių sportas), Marija Žuravliova (Ušu).

„Tretieji „100 sporto žvaigždžių“ metai ypatingi – ne tik dėl to, kad šįmet buvo reitinguojamos jaunosios Lietuvos sporto žvaigždės, bet ir dėl surinkto rekordinio balsų skaičiaus – už sportininkus balsuota beveik 50 tūkst. kartų. Manau, tai ženklas, kad jaunųjų šalies sportininkų pastangos ir pasiekimai visuomenei yra matomi ir labai svarbūs. Visi šie jaunuoliai – Lietuvos sporto ateitis, tad, nuoširdžiai juos sveikindamas, norėčiau palinkėti ir toliau taip sėkmingai siekti užsibrėžtų tikslų, ir neužmiršti pasidžiaugti pergalėmis“, – sako LRT sporto prodiuseris Ramūnas Grumbinas.

www.lrt.lt tekstas