Pasaulio irklavimo čempionas A. Adomavičius baigia sportinę karjerą

„Apie sportinės karjeros pabaigą mąsčiau nuo Tokijo olimpinių žaidynių, bet mintis apie tai vis nustumdavau toliau, nes dar jaučiau norą užlipti ant aukščiausio pakylos laiptelio“, – prisipažino irkluotojas Aurimas Adomavičius, šįkart tvirtai apsisprendęs baigti sportinę karjerą.

Daugkartinio Lietuvos čempiono trofėjų kolekcijoje blizga visas komplektas Europos čempionatų medalių, iškovotų su porine keturviete (auksas 2017-aisiais, sidabras – 2016-aisiais ir 2018-aisias, auksas – 2017-aisiais) bei pasaulio taurės etapų medaliai. 2017-aisiais A. Adomavičius su porinės keturvietės įgula (Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Rolandas Maščinskas ir A. Adomavičius) tapo pasaulio čempionu.

„Šiais metais po varžybų Italijoje supratau, kad mano karjera pasibaigia, – sakė 29-ų sportininkas. – Nebuvau patenkintas rezultatu. Tai nebuvo rezultatas, kokio tikėjausi iš savęs – tiek treniruotėse, tiek varžybose. Aukštus rezultatus varžybose nulemia labai daug aplinkybių“.

Irkluotojas priminė, kad jo karjera prasidėjo 2007-ųjų rudenį, kuomet pasiūlymo išbandyti sporto šaką sulaukė jo sesė – Ieva Adomavičiūtė.

„Aš tiesiog prisijungiau į kompaniją keliauti kartu į treniruotes, – nusijuokė A.Adomavičius. – Pats irklavimu nebuvau sužavėtas… Atvirai. Pirmoji treniruotė – 500 metrų testas „Concept“ treniruokliu. Tačiau mane įtraukė treneris Antanas Lavickas, netrukus atsirado labai didelė motyvacija būti greičiausiu. Irklavimas man padovanojo daug gražių prisiminimų. Juk pusę savo gyvenimo irklavau. Čia ir nesuskaičiuojamos pažintys, draugai, laimėjimai ir dvejos olimpinės žaidynės (2016-aisias su porine keturviete, 2021-aisiais su porine dviviete), apkeliautas visas pasaulis. Vaikams teks pasakoti labai daug, jei jie pasirinks eiti tėčio pėdomis“.

Svarbiausiu karjeros laimėjimu A. Adomavičius įvardija triumfą pasaulio čempionate.

„Kodėl? Nes tada supratau, kad tą akimirką pasaulyje nebuvo stipresnės keturvietės. Buvo pasiektas aukščiausias tikslas, – sakė A. Adomavičius, kiek susikrimtęs. – Jei labai pasiilgsiu, manau, visada galėsiu grįžti į irklavimą. Irkluotojai iki keturiasdešimties gali siekti aukščiausių rezultatų. Bet dabar jaučiuosi tiek fiziškai, tiek psichologiškai pavargęs nuo irklavimo. Gyvenime norisi siekti naujų tikslų. Savo karjerą vertinčiau 9 balais, nes pasiekimai tikrai buvo geri. Trūko tik olimpinio medalio, bet ne visiems lemta jį laimėti“.

A.Adomavičius pripažino, kad šie metai irkluotojams itin svarbūs – pasaulio čempionate bus dalijami kelialapiai į Paryžiaus olimpines žaidynes. „Bus tikrai daug emocijų stebint sesės Ievos plaukimus, – nusišypsojo sportininkas. – Palinkėčiau Ievai tos vienintelės sportininko svajonės išsipildymo – išvykti į olimpines žaidynes ir ten padaryti viską maksimaliai“.

www.lif.lt tekstas

Sėkmingas J. Bernoto finišas pajėgiausių pasaulio buriuotojų gretose

Keturi Lietuvos olimpinių buriavimo klasių atstovai baigė pasirodymą pirmajame pasaulio taurės etape „Trofeo Princesa Sofia Mallorca“. Sėkmingiausiai šiose varžybose pasirodė olimpietis, IQFOIL burlente buriuojantis Juozas Bernotas, kuris, patekęs į auksinį laivyną per porą finalinių lenktynių dienų sugebėjo pakilti per dešimt pozicijų į viršų ir galutinėje rezultatų įskaitoje užėmė 36 poziciją tarp 136 stipriausių pasaulio IQFOIL burlentininkų.

„Man tikrai labai sėkminga buvo priešpaskutinė diena – nors tądien įvykdė tik tris iš planuotų šešių lenktynių, per jas sugebėjau pakilti visomis dešimčia pozicijų aukščiau. Tai buvo mano diena, viskas sekėsi puikiai ir, manau, jei lenktynių būtų buvę dvigubai daugiau, kaip kad buvo planuota, rezultatą taip pat būčiau galėjęs pagerinti dar dvigubai“, – pasibaigus varžyboms dalinosi J. Bernotas.

Pasak jo, dėl silpno ir itin nepastovaus vėjo visa varžybų savaitė buvo labai ilga ir varginanti.

„Buvo labai ilgos dienos. Dažnai organizatoriams pavykdavo įvykdyti tik kokias tris lenktynes, kurios mūsų klasei labai trumpos, nes greičiai dideli, tačiau ant vandens vis tiek praleisdavom keturias ar net daugiau valandų. Tekdavo laukti vėjo, lenktynės dažnai būdavo nutraukiamos arba dėl nepastovios vėjo krypties, arba dėl išankstinio konkurentų starto. O per tą laukimą nėra taip, kad sėdėtum ir ilsėtumeis – vis tiek esi visas susikoncentravęs, nuolatinėje mobilizacijoje ir pasiruošime“, – dalinosi sportininkas.

Pasak jo, nors prieš varžybas jam teko susidurti su nemažais iššūkiais – žiemą daug laiko reikėjo skirti reabilitacijai po kelio operacijos, o prieš pat varžybas sulūžo jo inventorius ir vietoj treniruočių laiką teko praleisti jį remontuojant – savo pasirodymu bei pasiruošimu sportininkas jaučiasi patenkintas.

„Dabar labai aiškiai matau, kur dar darau klaidas, belieka jas taisyti ir kuo daugiau laiko leisti ant vandens. Tikiuosi, kad grįžus į Lietuvą jau ir Kauno mariose bus ledai nuėję, tad bus galima ant vandens treniruotis ir namuose“, – teigia J. Bernotas.

Taip pat IQFOIL klasėje Lietuvai atstovaujantis buriuotojas Rytis Jasiūnas galutinėje įskaitoje užėmė 52 poziciją. Puikiai startavusiam ir į auksinį laivyną 41 pozicijoje įžengusiam sportininkui paskutinės dienos finalinėse lenktynėse buvo kiek sudėtingesnės ir iškopti į aukštesnę rezultatų lentelės vietą buriuotojui šįkart nepavyko.

ILCA 6 jachtų klasėje Lietuvai atstovavusi Viktorija Andrulytė finalinių lenktynių dienas buriavo sidabriniame laivyne ir galutinėje bendrojoje įskaitoje užėmė 55 vietą tarp 107 konkurenčių.

ILCA 7 jachtų klasės atstovas Radvilas Janulionis, buriavęs bronziniame laivyne, galutinėje įskaitoje užėmė 160 vietą tarp 184 konkurentų.

Pasaulio taurės etapas „Trofeo Princesa Sofia Mallorca“ vyksta balandžio 3-8 dienomis. Šiandien dešimt aukščiausių pozicijų užimančių sportininkų kiekvienoje klasėje varžysi Medalių lenktynėse kovodami dėl prizinių vietų. Pilnus regatos rezultatus galima rasti čia.

www.lbs.lt tekstas

Iš Italijos D. Nemeravičius grįžo su dviem aukso medaliais

Lietuvos irkluotojai iš Piediluke (Italija) vykusios tarptautinės „Memorial Paolo D’Aloja“ regatos grįžo su šešiais medalių komplektais ir dviem laimėtojo taurėmis. Abi jos – Dovydo Nemeravičiaus rankose.

„Supratau, kad galiu atrasti savyje gebėjimus irkluoti vienvietę valtį“, – po dvigubai auksinio savaitgalio Italijoje sakė D. Nemeravičius.

Savaitgalį (kovo 31 – balandžio 2 d.) Piediluke vykusioje tradicinėje „Memorial Paolo D’Aloja“ regatoje kaunietis dukart puošėsi aukso medaliu ir kėlė laimėtojo taurę. Šeštadienį vyrų vienviečių finale D.Nemeravičius trasą įveikė per 07:06:31, aplenkė Tokijo olimpinių žaidynių čempioną graiką Stefanosą Ntouskosą (07:10:03).

Sekmadienį vykusiame finale D. Nemeravičius buvo greitesnis – 07:03:27, o sidabro bei bronzos medaliai atiteko Italijos irkluotojams.

„Tiek medalių nesitikėjau, – šypsojosi D. Nemeravičius. – Tiesą pasakius, niekada nesitikiu pirmų vietų, tačiau viliuosi, kad pavyks gerai pasirodyti. Tikėjau, kad galiu būti greičiausias tarp lietuvių, nes jaučiau, kad valties greitis tikrai neblogas – buvo daug stabilių treniruočių Ispanijoje, todėl jaučiau, kad galiu irkluoti taip, kaip noriu. Atvykęs į varžybas buvau visiškai ramus“.

Abiejuose vyrų vienviečių finaluose Mindaugas Griškonis iškovojo ketvirtas vietas, šeštadienio finale septintą vietą užėmė Povilas Stankūnas.

„Memorial Paolo D’Aloja“ regatoje atrankos sistema į finalus yra kiek painoka, todėl, norint ramiai patekti į finalą, tiesiog reikėjo užtikrintai laimėti savo kvalifikacinį plaukimą, nes kiti sportininkai buvo atrenkami pagal laikus, – pasakojo D. Nemeravičius. – Pirma vieta garantuodavo kelialapį į finalą. Kitaip, žiūrėk, kitame plaukime pūs visai kitoks vėjas ir sportininkų rezultatai bus geresni“.

D. Nemeravičius neslėpė, kad trasoje sugebėjo padaryti klaidų, kurių buvo galima išvengti.

„Dar jaučiu, kad yra kur tobulėti, pasispausti, – teigė irkluotojas. – Dabar skirsiu daugiau dėmesio būtent klaidų taisymui. Laiko turiu iki atrankos į Lietuvos rinktinę, kuri vyks jau šio mėnesio pabaigoje“.

www.lif.lt tekstas