Finišavo Tarptautinė regata „Rudens vėjas 2019“

Tris dienas Kauno mariose vykusioje ir beveik 250 pajėgių buriuotojų sutraukusioje tarptautinėje „Rudens vėjo“ regatoje tarp estų, latvių ir lietuvių šiemet dominavo sportininkai iš Baltarusijos. Iš Lietuvos atstovų neaplenkiama buvo pirmąją vietą iškovojusi „Laser Radial“ klasės Lietuvos olimpietė Viktorija Andrulytė.

Puikiai pasirodė ir Kauno „Bangpūčio“ buriavimo mokyklos auklėtinis Matas Kniubas, buriavęs „Optimist“ klasės vaikinų iki 16 metų grupėje. Iki pat paskutinių lenktynių sportininkas pirmavo, tačiau pabaigoje už prasižengimą gavęs diskvalifikaciją galutinėje įskaitoje užėmė antrą vietą.

„Regatą vertinu puikiai – įvyko visos 8 planuotos lenktynės, sportininkų nuotaikos pakilios. Itin džiugina vaikų nusiteikimas ir ištvermė. Paskutinę dieną ryte jachtklube jau buvo pasirodęs šerkšnas, tačiau nė vienas sportininkas nuo lenktynių nenusiėmė, visi šauniai susidorojo su šalčio iššūkiu“,- pasibaigus regatai teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentas sportiniam buriavimui Rimantas Vilkas.

Pasak jo, šiemet didžiausią konkurenciją mūsiškiams sudarė Baltarusijos buriuotojai, kurie iškovojo pirmąsias vietas „Optimist“ klasėje mergaičių ir berniukų grupėse iki 12 metų (Justina Mikhailets, Nikita Martonchyk) bei merginų iki 16 m. (Felicia Mikhailets). Vaikinų iki 16 m. grupėje pirmąją vietą iškovojo Estijos buriuotojas Andrias Sepp. Iš viso „Optimist“ klasėje susirinko net 150 jaunųjų buriuotojų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos.

„Mūsiškiams tokia stipri tarptautinės konkurencijos patirtis – labai vertinga. Ji motyvuoja dirbti daugiau, išmėginti bei įvertinti savo jėgas platesniame kontekste. Verdant vien savo sultyse gerų rezultatų tikėtis neįmanoma. Gausūs startai, buriavimas didesnėmis grupėmis, nepažįstami konkurentai – visa tai yra didelių regatų ir tarptautinių čempionatų kasdienybė“,- teigė R. Vilkas.

Tarptautiškumo nauda neabejojo iš Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis. Pasak jo, kuo platesnė tarptautinė buriavimo patirtis yra vienas pagrindinių Lietuvos buriuotojų sąjungos prioritetų.

„Kasmet dedam pastangas į visas didžiąsias Lietuvos regatas pakviesti svečių iš užsienio. Kitąmet „Rudens vėjo“ regata švęs savo 30-metį, tad dėl galimybės sudalyvauti regatoje jau kalbėjome ir su Skandinavijos atstovais. Žinome, kad dėl prasidėjusių mokslo metų sportininkams atvykti į Lietuvą gali būti sudėtinga, tačiau norėtume pakviesti suomius, švedus, danus“,- po regatos finišo ateities planais dalijosi N. Nasvytis.

Olimpinėje „Laser Radial“ jachtų klasėje merginų grupėje bekompromisę pergalę pasiekė šią vasarą Lieetuvai kelialapį į Tokijo olimpiadą iškovojusi Viktorija Andrulytė. Vaikinų grupėje pergale džiaugėsi Yauheni Madytski (Baltarusija).

Olimpinėje „Laser Standard“ klasėje vyko įtempta ir permaininga kova, kur dėl prizinių vietų kovojo ir dėl olimpinio kelialapio šį sezoną kovojantys Lietuvos buriuotojai Martis Pajarskas ir Karolis Janulionis. Pirmąją vietą šioje jachtų klasėje išplėšė buriuotojas Maksim Dziahel (Baltarusija).

„Laser 4.7“ klasės mergaičių grupėje pergalę šventė Estijos buriuotoja Karolin Harm, berniukų grupėje – Matsvei Martonchyk (Baltarusija). „Finn“ jachtų klasėje pirmąją vietą iškovojo estas Taavi Valter Taveter.  Burlenčių „Techno 293“ klasėje – Tomas Giedraitis. Ši klasė buvo vienintelė, kurioje startavo vien Lietuvos atstovai.

XXIX-oji tarptautinė „Rudens vėjo“ regata vyko Kauno mariose spalio 4-6 dienomis. Iš viso įvykdytos visos planuotos 8 lenktynės. Pilnus regatos rezultatus galima rasti čia.

Drauge vykusio olimpinės „RS:X“ burlenčių klasės Lietuvos čempionato nugalėtoju tapo Lietuvos olimpietis Juozas Bernotas.

Nugalėtojų sąrašas parsisiuntimui

 

Nuotraukų autorius Dainius Čėpla

Šaltinis lbs.lt