Paaiškėjo Lietuvos jaunių ir jaunimo irklavimo rinktinių sudėtys

Birželio 18 – 19 d. Trakuose vyko jaunių ir jaunimo rinktinių atrankinė-komplektuojamoji regata, po kurios paaiškėjo pasaulio čempionatams besirengsiančios įgulos.

Pasirengimą pasaulio jaunimo (U23) čempionatui, vyksiančiam Varezėje (Italija) liepos 25-30 dienomis, jau kitą savaitę pradės vienvietę irkluosianti Dovilė Rimkutė, porinę dvivietę irkluosiančios Raminta Morkūnaitė ir Ugnė Juzėnaitė, pavienę dvivietę irkluosiančios Martyna Kazlauskaitė ir Kamilė Kralikaitė. Vaikinų porinę keturvietę pirmenybėse irkluos Arnedas Kelmelis, Povilas Juškevičius, Domantas Maročka ir Saulius Aušbikavičius, pavienę dvivietę – broliai Dovydas ir Domantas Stankūnai.

„Jaudinausi, kad bus sunku įsitraukti į komandą, juk čia visa komanda kartu irklavo nuo sezono pradžios, – sakė Jungtinėse Amerikos Valstijose studijuojanti K.Kralikaitė. – Jaudinausi, kad visos merginos turės partneres ir man jau nebebus, su kuo sėsti į valtį. O dabar džiaugiuosi, kad viskas pavyko, nors nebuvo lengva, kadangi su porininke Martyna turėjome tik tris dienas susiirklavimui“.

Sirakūzų („Syracuse“) universitete antrą kursą baigusi atletė iš oro uosto lėkė tiesiai į Trakus ir prisijungė prie jau stovyklaujančių. „Džiaugiuosi, kad man leido pabandyti, nors visi žinojo, kad iki atrankos bus likę vos mažiau nei pusė savaitės, – sakė K.Kralikaitė. – Buvome šešios pavienininkės, kurios norėjome patekti į jaunimo rinktinę. Troškau tapti rinktinės nare, todėl šeimai ir draugams perdaviau „Norite susitikti, lėkite į Trakus po treniruočių“.

Pavienę dvivietę K.Kralikaitė irklavo 2016-2019-aisiais, tačiau JAV teko sėsti į aštuonvietę.

„Aštuonvietėje reikia irkluoti aštriau nei dvivietėje, – paaiškino sportininkė. – Kaip treneris Vladislavas Sokolinskis sakydavo, pavienė dvivietė yra menas, greitai plaukia tik irkluojant švelniai ir iš jausmelio. Atsižvelgiant į tai, kad atrankai rengiausi tik 3 dienas, manau, su trenerio Virgaudo Leknicko ir porininkės pagalba man pavyko pakankamai gerai adaptuotis. Tobulėti dar yra kur, bet ir laiko dar yra“.

Tarsi į paskutinį vagoną įšokusi jaučiasi ir R.Morkūnaitė.

„Atrankai rengiausi pavienio irklo valčių klasėje… Dar šeštadienį startavau su Egle Bezzubovaite paviene dviviete, o sekmadienį jau sėdėjau su Ugne porinio irklo valtyje. Taip ir įšokome su Ugne į paskutinį vagoną, – nusijuokė R.Morkūnaitė. – Kartą su Ugne jau esame sėdėjusios vienoje valtyje per atranką į suaugusiųjų rinktinę. Tačiau šįkart pasikeitėme vietomis – sėdau „ant yrio“, o ji – už manęs. Ji labai gerai palaiko. Žinoma, trūko darbo kartu, bet iki pasaulio pirmenybių turime daug laiko „pagauti“ viena kitą. Dabar mėginsime kuo geriau pasirodyti „Gintarinių irklų“ regatoje“.

R.Morkūnaitė prisipažino norinti į pirmenybes išvykti pačios geriausios sportinės formos. „O kol kas esu kiek nepatenkinta savo diktuojamu ritmu Ugnei… Jau senokai neteko vesti komandos, todėl labai tikiuosi, kad atrasiu mums lengvą, bet tuo pačiu galingą ritmą. Tada Ugnei bus lengviau taikytis prie manęs. Su mumis dirbs treneris Karolis Sunklodas, kuriuo labai pasitikime, todėl žinau, kad su juo mums viskas pavyks“.

Floridos Technologijų universitete („Florida Institute of Technology“) studijuojantis D.Maročka teigė tikėjęs, kad atrankinėje regatoje viskas pavyks.

„Nes be tikėjimo negali būti ir rezultato, – sakė jis. – Atrankos regatoje mums pavyko atrasti greičiausią įgulos sudėtį. Visgi sėdėti vienoje valtyje su pasaulio jaunių čempionu P.Juškevičiumi yra tikra garbė. Labai laukiu pirmųjų stovyklos dienų, kada galėsime pradėti treniruotis su komanda keturvietėje. Norisi kuo geriau pasirengti svarbiausiems sezono startams“.

Pasak D.Maročkos, keturvietėje valtyje yra labai svarbus tinkamas susiirklavimas. „Negalėčiau sakyti, kad komanda yra visiškai nauja, nes esame vienas su kitu irklavę skirtingose komandose, pavyko išlaikyti komandos branduolį iš pernai metų, – sakė sportininkas. – Manau, tai yra labai svarbu, nes dėl to pasirengimo ciklas bus tik lengvesnis ir efektyvesnis. Taip pat JAV visus metus teko kartu sėdėti su Arnedu vienoje valtyje, todėl turime gerą įdirbį komandinėse valtyse“.

Liepos 27-31 dienomis Varezėje vyks ir pasaulio jaunių čempionatas. Jame startuos dvi Lietuvos įgulos: Europos jaunių pirmenybėse šiemet bronzos medalius iškovojusios porinę dvivietę irkluojančios Saulė Kryževičiūtė ir Ūla Jonušaitė, vaikinų porinę dvivietę irkluos Matas Černevičius ir Vilius Stonkus.

Pilnus regatos rezultatus rasite čia.

www.lif.lt tekstas